عنوان : چاپ كتاب پاسخ بهداشت عمومی به سلاح های شیمیایی و بیولوژیك ترجمه دكتر حمید كثیری
 ۱۳۹۶/۱۰/۲۳

امروزه آمادگی در برابر عوامل بیولوژیک، شیمیایی و رادیواکتیو تهدیدکننده امنیت جهانی شامل امنیت غذایی، آب و از همه مهمتر جان انسان‌ها از جمله اولویتهای دولتها می‌باشد. بیوتروریسم یکی از عمده‌ترین شیوه‌های معمول عملیات تروریستی می باشد که عبارت است  از سوء استفاده از عوامل بیولوژیک (اعم از باکتری‌ها، ویروس‌ها، گیاهان، حیوانات و فراورده‌های آنها) به منظور اهداف خصمانه و در جهت تولید جنگ‌افزار. به عبارت جامع‌تر، استفاده از عوامل بیولوژیک به منظور ارعاب یا هلاکت انسان‌ها و نابودی دامها یا گیاهان مفید و مورد نیاز انسان.

اگر به تاریخچه بیوتروریسم و اقدامات بیوتروریستی تاریخی مانند رهاسازی سیل در دشت‌های اطراف مانتوا در ایتالیا توسط ناپلئون به منظور گسترش مالاریا،‌ پرتاب اجساد قربانیان طاعون توسط نیروهای تاتار به آنسوی دیوارهای شهر کافا در اوکراین و نیز توسط سربازان روسی به داخل شهرهای سوئد، استفاده ژاپنی‌ها  از کک‌های آلوده به طاعون در جنگ با چینی‌ها، استفاده ایتالیا از عامل تب زرد در اتیوپی و بروز اپیدمی در آن کشور در سال ۱۹۶۰، استفاده شوروی سابق از باران زرد (مایکوتوکسین) علیه شورشیان محلی در سال ۱۹۷۶، انفجار مرکز تحقیقاتی شهر سوردلاسک روسیه و شیوع عامل سیاه زخم در سال ۱۹۸۲، اسپری کردن گاز سارین در مترو ژاپن در سال ۱۹۹۵، استفاده عراق از گاز موستارد، سارین و تابون بر ضد ایران و نیز کردهاي داخل عراق در طی جنگ عراق علیه ایران و … نگاهی بیاندازیم متوجه خواهیم شد که مبنای تعریف بیوتروریست همین استفاده‌های معمول از عوامل بیولوژیک و توکسین‌های آن‌ها برای از بین بردن دشمن و ایجاد جو روانی بوده است. ولی دنیا در حال حاضر با رویکردهای نوینی در زمینه بیوتروریسم روبرو می باشد که شامل بیوتروریسم در زمینه‌های اقتصادی، بیوتروریسم در زمینه‌های پزشکی، بیوتروریسم در زمینه‌های صنعتی، بیوتروریسم در زمینه‌های امنیت غذایی کشورها، بیوتروریسم در زمینه تخریب و نابودی محیط زیست  و بیوتروریسم در زمینه‌های اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی می‌باشد.

در ارزیابی انواع جدید تهدیدهای هسته‌ای، شیمیایی و بیولوژیک بوسیله دانشمندان و تجزیه و تحلیل این تهدیدها نتیجه‌گیری شده که از میان سه تهدید تروریستی فوق‌الذکر، تهدید بیولوژیکی از همه ساده‌تر و علمی‌تر می‌باشد. گسترش روز افزون روش‌ها و سلاح‌ها و عوامل مورد استفاده در بیوتروریسم در جهان غیرقابل انکار است. پیمان‌ها و معاهدات بین‌المللی شامل BWC و CWC نیز علی رغم قدرت خود نتوانسته اند مانع از رشد بیوتروریسم شوند، به طوریکه هر چند وقت یکبار شاهد عملیات‌هایی از این دسته در جهان می‌باشیم.

کتاب حاضر شامل مطالب بسیار ارزنده‌ای در رابطه با بیوتروریسم  و جنگ بیولوژیک،‌ جنگ حشره‌ای و کاربرد بیماری‌های  ناقل زاد در بیوتروریسم،‌ کاربرد حشره‌کش‌ها در تروریسم، کاربرد حشرات در تروریسم کشاورزی، شناسایی عوامل تهدید کننده بیوتروریستی و شیمیایی، راه‌های کنترل،‌ مبارزه، قوانین بین المللی مرتبط و ... می‌باشد.